Press ESC to close

Viktigt lära barn simma och flyta i vattnet 

Det är roligt att gå med barnen och simma, på något sätt känns det att barn och vatten hör ihop. De plaskar och har det roligt, sedan är det dags för sandslott och gegga. Men samtidigt så är man som förälder ganska orolig att något ska hända, det går ju så fort när det kommer till barn. Vi har kommit fram till att det bästa är att lära barnen hur de ska hantera vattnet, för att minska riskerna.

Pool.

Naturligtvis kan man aldrig lämna barnen helt åt sitt öde på stranden eller i badhuset, i alla fall när de är små. Men jag tycker det är lättare att inte behöva känna den där stora oron över att de är helt hjälplösa. För barn behöver leka, det finns inget tvivel om det och stranden kan erbjuda ett fantastiskt tillfälle att verkligen komma bort hemifrån och uppleva något nytt. Det är ju inte bara barnen som trivs där, för mig är det helt perfekt att packa matsäckskorgen och cykla ner till havet.

Rent allmänt så tycker jag att barn ska ha bra leksaker och möjligheter till konstruktiv lek. Vi satsar på några få men bra saker som sedan kan hålla ett tag. När barnen tröttnar på något kan man ju alltid lägga undan det någon månad så blir det som nytt när det kommer fram igen. Men vissa saker förblir favoriter, något de leker med varje dag. Lovelly har ett stort utbud ekologiska leksaker som är både pedagogiska och roliga.

Men just när det kommer till badet så är ju det egentligen en aktivitet som de håller på med året runt. Att sitta och plaska i badkaret är en favorit hemma hos oss, och något som gärna görs varje dag. Det är ganska skönt att bli ren genom att leka. Coola badleksaker som är giftfria och därför perfekta i badet. För jag tycker det är viktigt att satsa på bra saker för barnen, de får i sig tillräckligt med saker ändå. Och barn har ju en tendens att stoppa allt i munnen, så giftfritt är en självklarhet för oss.

Just badleksaker kan också vara en hjälp för att lära barnen simma och flyta till och med när de är ganska små. För lek är alltid ett bra sätt att lära barnen nya saker, de märker inte ens att vi visar dem nya saker eller färdigheter. Det samma gäller de flesta områden i livet, som att lära sig äta till exempel. I början blir det alltid lite kladd och annat, men efter ett tag så sitter det. Eller att klä på sig, vi leker oss fram till vilka kläder som kan passa för en viss dag. Det har tagit bort en stor del av morgonens stress, när alla ska iväg till dagis och jobb.

Men nu är det semester och vi ska ta det lite lugnt i några veckor. Vädret är underbart med sol och klarblå himmel och vi åker ner till stranden varje dag. Sveriges Radio rapporterar i det här inslaget om hur man med hjälp av badleksaker kan minska drunkningsolyckor bland mindre barn. Det tycker jag är bra och har tagit fasta på. Det blir ju naturligtvis lättare vartefter som barnet växer, men man ska böja i tid det som krokigt ska bli.

Det finns gott om plats på vår strand och vi ligger alltid i närheten av vattnet. Detta gör det möjligt för mig att hålla ett vakande öga på strandkanten, jag är aldrig långt borta från den lilla. Hon har fått lära sig hur man beter sig i vattnet under flera månader nu. Vi började i badkaret och har sedan fortsatt träningen i simbassängen. Jag hoppas det aldrig blir fråga om någon olycka eller otrevlig situation, naturligtvis är det aldrig någon som önskar sig det. Men bara det faktum att hon kan en del om vattnet gör att jag känner mig lugnare.

Jag ser också en hel del barn på stranden som  hoppar ifrån bryggan och leker i vattnet runt omkring. De kan både simma och flyta fast de är ganska små, och det tycker jag är riktigt bra. Deras föräldrar borde prisas för sina insatser att vänja sina barn vid vattnet redan innan de börjar skolan. Det är ett stort jobb som allt annat, men så viktigt och värdefullt.

Vi hoppas kunna vara en del av att statistiken över badolyckor går ner. Det gäller att uppmärksamma alla föräldrar på hur viktigt det är. Ibland har vi en tendens att lämna över allt på skolan, men det här något som bör komma igång långt innan de blir så pass stora. Små barn kan lära sig både att simma och flyta, vilket i sin tur kommer att göra badandet säkrare. Vi föräldrar kan slappna av mera, och verkligen njuta av sommaren tillsammans med våra barn.