Jag tror på att man ska försöka vara så naturlig som möjligt. Det vill säga äta mycket grönt och helst välja ekologiska varor. Varje dag utsätts kroppen för påhopp från avgaser och andra föroreningar, för att inte nämna det vi stoppar i oss. Därför försöker vi så långt det är möjligt att välja ekologiskt, både när det kommer till mat och hudvårdsprodukter. Man gör ju vad man kan för att hålla sig frisk och sund.

Woman with a glass of water and pills

Därför tar jag också regelbundet olika kosttillskott, det är något som ger mig det där lilla extra som gör att jag fungerar så mycket bättre. Tyvärr har jag sett att vissa av mina kompisar inte tar det hela på allvar, de tar dessa tillskott lite som de tycker. Men bara för att det är naturliga saker betyder ju inte att de är helt utan kraft. Faktum är att man tar dem just för att de fungerar.

Mycket av det jag använder hittar jag på nätet, speciellt i min favoritbutik Gröngåva. De har det mesta när det kommer till tillskott, kryddor och andra naturliga produkter. Hos grongava.se hittar man också hampaprotein och den som är nyfiken kan alltid fråga personalen om råd kring hur man använder det. Genom att fråga och undersöka olika saker har jag kommit fram till en diet och kosttillskott som passar mig.

Det finns så mycket att välja mellan, men alla har sina egna svagheter eller krämpor som de vill komma tillrätta med. Därför fokuserar jag på en sak i taget, medan jag hela tiden ser till att ta något för mitt immunförsvar. Jag menar- om kroppen är stark och sund kan den nog stå emot de flesta virus och bakterier som kommer dess väg. Man kan hitta kosttillskott att köpa här och välja och vraka i det stora utbudet. Men sedan finns det ju speciella problem som kan rättas till med kosttillskott. Matsmältning, blodtryck, trötthet, astma och mycket annat kan bli mycket bättre om man tar det rätta tillskottet.

Samtidigt så ska man inte tro att bara för att det är naturliga saker så kan jag dosera som jag vill. Vissa ämnen bör inte överdrivas, medan andra bara går rätt genom kroppen om man får i sig för mycket. Därför är det viktigt med kunskap, att veta vad man håller på med. När jag köper ett tillskott så läser jag alltid väldigt noga i förväg, och även på informationen som följer med produkten. Bland annat ska ju gravida vara försiktiga med vad de intar, men även andra som har något speciellt  hälsotillstånd. I den här artikeln från Expressen kan man läsa om vikten av att ta kosttillskott smart.

Det är klart att en varierad kost alltid är basen för god hälsa. Helst borde man ju få i sig det mesta genom maten, men det tycker jag är lite svårt. Speciellt på vintern när man har behov av lite extra energi – jag menar hur många apelsiner kan man äta på en dag? Men det är viktigt att köpa kosttillskott från en väl rekommenderad firma, för det finns lite av varje där ute. Kosttillskott räknas som livsmedel men i koncentrerad form. Jag föredrar ekologiska, giftfria alternativ, det samma som jag väljer för min frukt också. När det går så ska man undvika att fylla upp kroppen med toxiner, för att sedan behöva ta kurer för detox. Mycket bättre att satsa på  bra produkter redan från början.

En annan sak man ska komma ihåg är att berätta för sin läkare att man tar kosttillskott. De kan nämligen reagera med vissa mediciner. Till trots för att de räknas som livsmedel så har de stor kraft, detta är ju anledningen till att vi tar dem. Men när jag berättade för min doktor hur jag lagt upp min diet och vilka tillskott jag tar så tyckte han det lät som en bra ide’. Eftersom jag inte tar några speciella mediciner så finns det ju ingen risk att det ska kollidera. Samtidigt så betonade han vikten av att välja noga och inte köpa bara var som helst.

Måna styrketränare har haft bra resultat av att ta kosttillskott i samband med träningen. Det finns bra produkter som bygger upp musklerna och ger mer energi. Inte för att jag vill se ut som dem, men jag tror på den där kombinationen av arbete och tillskott. Man måste göra sin egen del, och låta kosttillskottet ta hand om resten. Det ska vara ett komplement till kosthållningen, inte något som man tar istället för att äta det rätta.

Helt klart kommer jag att fortsätta med kosttillskott, men det gäller att vara smart när man tar dem. Jag läser alltid instruktionerna och håller mig till den dagliga dosen. För mig har det fungerat mycket bra och jag har märkt en skillnad i min hälsa. Att vara frisk och sund- det är mitt mål här i livet.