Press ESC to close

Stränginstrument – Vilka instrument ingår i stränginstrument?

Stränginstrument är en typ av musikinstrument som använder strängar för att producera ljud. De finns i många olika former och storlekar och kan spelas solo eller i grupp.

Stränginstrument kan användas för att spela en mängd olika musikgenrer, inklusive klassisk musik, country, bluegrass och rock ‘n’ roll. De används ofta för att ackompanjera andra instrument som sång, piano eller trummor.

Stränginstrument kan köpas färdigbyggda eller så kan du bygga ihop dem själv. Den som vill bygga sitt eget instrument måste lära sig hur man väljer rätt träslag, strängar, hals och kroppsform.

Stränginstrument har använts i tusentals år. Med tiden har de utvecklats till en mängd olika stilar och utformningar som används runt om i världen idag.

Några olika typer av stränginstrument

Den vanligaste typen av stränginstrument är gitarren. Gitarrer finns i både akustiska och elektriska varianter och kan spelas med eller utan plektrum. Andra populära stränginstrument är violin, cello och banjo.

Gitarren

Gitarren är den mest populära typen av stränginstrument. Den finns i både akustiska och elektriska varianter och kan spelas med eller utan plektrum.

Akustiska gitarrer är gjorda av trä och har metallsträngar. De är vanligtvis mindre än elgitarrer och är lättare att lära sig spela. Akustiska gitarrer kan användas för att spela en mängd olika musikstilar, bland annat country, bluegrass och folkmusik.

Elgitarrer är tillverkade av trä och plast och har metallsträngar. De är större än akustiska gitarrer och kan användas för att spela olika musikstilar, t.ex. rock ‘n’ roll, jazz och blues. Elektriska gitarrer behöver en förstärkare för att producera ljud. Du hittar både gitarrer och förstärkare på TGT11.

Gitarrer kan köpas färdiga eller så kan du sätta ihop dem själv. Om du vill bygga din egen gitarr måste du lära dig att välja rätt träslag, strängar, hals och kropp.

Violin

Violinen är en typ av stränginstrument som spelas med en stråke. Det är den minsta medlemmen i violinfamiljen och används ofta i klassisk musik.

Violiner är gjorda av trä och har strängar av metall. De har vanligtvis fyra strängar, men vissa violiner har fem eller sex strängar. Violiner finns i olika former och storlekar, från små barnvioler till stora orkestervioler.

Violiner används i orkestrar, kammarmusikensembler och kvartetter. De kan spelas ensamma eller tillsammans med andra instrument. Till exempel ackompanjeras cellon ibland av en violin när man spelar musik för balett eller filmmusik

Basen

Basen är en typ av stränginstrument som spelas med fingrarna eller ett plektrum. Det är den största medlemmen i violinfamiljen och används ofta i jazz- och bluesmusik.

Basar är gjorda av trä och har metallsträngar. De har vanligtvis fyra strängar, men vissa basar har fem eller sex strängar. Basar finns i olika former och storlekar, från små barnbitar till stora orkesterbitar.

Basar används i orkestrar, jazzband och bluesband. De kan spelas ensamma eller tillsammans med andra instrument. Till exempel ackompanjeras gitarren ofta av en bas när man spelar musik till rock ‘n’ roll-låtar.

Cellon

Cellon är en typ av stränginstrument som har fyra strängar som spelas med en stråke. Det är den minsta medlemmen i viola-familjen och används ofta i klassiska musikensembler som orkestrar och stråkkvartetter.

Cellon är tillverkad av trä och har metallsträngar. De har vanligen fyra strängar men vissa cellos har bara tre eller fem strängar i stället. Cellonerna varierar i storlek, från små barncellos till stora orkestercellos.

Cello är föreskrivet när man spelar tillsammans med andra instrument i orkestern och i kammarmusikensembler och kvartetter. De kan spelas ensamma eller tillsammans med andra instrument, till exempel en gitarr och en violin när man spelar ensemblemusik för baletter eller filmmusik.

Banjo

Banjo är ett stränginstrument som spelas med en hand och har fyra strängar. De tidigaste versionerna utvecklades av afrikanska slavar i Amerika under 1600-talet. Banjon ändrades med tiden till sin nuvarande form.

Banjos är gjorda av trä och har metallsträngar.De har vanligtvis fyra metallsträngar som är fästa på pinnar på sidan av kroppen, men vissa traditionella originalinstrument har en annan form . Banjos varierar i storlek, från små barnbanjos till stora orkesterinstrument.

Banjos används i folk- och countrymusik och kan spelas ensamma eller tillsammans med andra instrument, t.ex. en gitarr, för att spela countrylåtar. De kan också användas i orkestrar där banjon ofta åtföljs av ett piano för att spela traditionella afroamerikanska folksånger.