Det var i början av 1800-talet som adventsljusstakar kom till Sverige från Tyskland. Grundtanken med adventsljusstaken är att visa vägen mot adventshelgen och advent har alltid firats hos oss svenskar.

I den här artikeln går vi igenom lite vad advent är och vilka tradtioner vi har.

Adventsljusstakar i Sverige

Det finns olika typer av adventsstakar, men den mest populära är en adventsljusstake som består av fyra ljus på höga stänger. Sveriges adventsstake har fasta dagar där ljuset tänds. De fyra adventsljusen symboliserar Kristi födelse, hans varma kärlek och uppståndelse på adventshelgen samt väckelsen “Guds goda nyheter till mänsklighetens barn”.

Adventsljusstaken har oftast en adventskrans som symboliserar adventshögtiden. I den hängs adventssymboler, som adventskalendrar, bilder på adventsbröderna och adventsgrisar samt små ljusklockor eller glaskulor med texten “Herre gör oss till dina barn”

Firandet av adventsstunder hör till Sveriges mest älskade traditioner. Adventsljusstakar och annan högtidsdekoration hängs upp i hemmen för att påminna om adventshögtiden under tiden november till advent.

Här är det vanligt att man köper en ljusstake för advent.

Adventsljus är populära i Sverige inför julen

Adventskransar

Adventskransarna har olika utformningar, men vanligast är en krans med smala brinnande vita eller gråa ljus som symboliserar Jesusbarnets kommande frälsningsverk. Det finns också kransar med kransar eller bilder på adventsbröderna och adventsgrisarna.

I julen sätts ofta en grön krans upp i hemmet för att påminna om Jesusbarnets uppståndelse. Kongress- och jungfruskransar pryder dessutom lokaler runt om i landet under advent och jul.

Utmärkta adventshelger

En viktig del av advent är att fira de nyttiga helgerna efter de tre första adventssöndagarna som allmänt brukar benämnas de tre “fina” adventshelgerna. Adventstiden innebär för många också att den inleds med en shoppinghelg.

De tre “fina” adventshelgerna är:

  • Annandag jul (24 december) som kallas decemberhelgen, med nästan varje svensk familj som firar.
  • Annandag jul – Detta är den absolut största shoppinghelgen i Sverige.
  • Andra adventssöndagen – längst ut på självaste advent.

När Sverige firar jul och nyår varierar från år till år. I de flesta kalendrar står “Julen börjar den 24:e december” eller liknande, men själva kan man ju fira jul redan från 23:e december (tisdagen) då alla affischer och annat marknadsmaterial visas upp. Ibland firar vi till och med på tisdag morgonen (den 25:e). En del svenskar försöker ha en naturlig motsvarighet till den kommer från Ryssland eftersom det är där vi lärde oss julen.

Adventshelger i Europa

Nere i Europa har de flesta en hel vecka i advent som inte förekommer hos oss svenskar. Detta pågår under mellandagarna och vidare fram till nyårsafton. Under denna tid firas lite olika, men det vanligaste är att man gör slag i saken med att ha fest på långfredagen, att avnjuta julbord och ge sig in i det nya året ihop med nära och kära.