420-1

Det är bra att kunna jobba med något du trivs med. Att ha passion och en känsla av att du är på rätt plats. Alla har ju sina egna intressen och läggningar. Själv skulle jag aldrig vilja jobba som truckförare eller veterinär. Det är yrken som helt enkelt inte ligger för mig. Då är det bra mycket bättre med träning eller ekonomi. Att undervisa i olika sporter och träningsmetoder är något jag har passion för, och därför tror jag det passar mig alldeles utmärkt.

Alla har haft en datanörd i klassen. Ofta en kille, men inte alltid. Vår lille nörd var helt fantastisk med att komma på nya program och ta sig in där han inte skulle. Idag tror jag att han driver ett multimiljonföretag inom databranschen. Sedan fanns det mattesnillet som bara älskade svåra ekvationer och andra utmaningar. Hon blev visst ekonomichef inom kommunen. Vad jag menar är att det bästa vore om alla kunde jobba med något som de inte bara är bra på men också tycker om att syssla med.

Din ekonomi som egenföretagare

En dröm för ett stort antal personer är att öppna eget företag. att slippa vara bunden av tider eller andra regler som de inte gjort själva. Återigen så tycker jag det kan vara en bra ide’. Det hänger samman med att satsa på sig själv, och det sitter aldrig fel. Om jag kan göra något som jag trivs med, eller komma igång med ett projekt som jag tror på, så kommer min arbetsdag att se helt annorlunda ut. Jag vet att det innebär en massa hårt arbete att komma igång med egen verksamhet. De flesta jobbar bra mycket mer än en vanlig arbetsvecka den första tiden. Men du jobbar för dig själv. Om det går bra så blir det jag som tjänar mer. Hos Bokoredo kan du få hjälp med att starta enskild firma eller aktiebolag till bra pris.

Men det gäller att göra det på ett smart sätt. Jag har sett allt för många små företag som går under bara för att de inte gjorde sin hemläxa först. Det är inte bara att börja sälja glass eller tillverka prydnadskuddar. Du måste ha din ekonomi i ordning och allt måste ske på ett korrekt sätt. Vad du än tycker om staten och alla lagar så är detta en viktig del av din verksamhet. Jag är ingen ängel men tror ändå att dessa regler tjänare ett syfte. Framför allt så kommer du dock att få problem om denna del ignoreras. Du kan gå till den här sidan för att läsa mer om vad en redovisningsekonom kan göra för dig.

420-2

Inte alltid så lätt med ekonomin

På utsidan så tror jag att många tycker redovisning och ekonomi är lätt. Men när du sitter där med alla siffror framför dig som ska sorteras in på rätt ställe så är det nog inte alls en lek. Jag har stor respekt på de som är duktiga på sina jobb. Och detta är ofta fallet när du tycker det är roligt eller intressant. Om jag bara fick syssla med sådant som jag hade passion för så skulle jag bli en expert. Redan nu så är jag faktiskt bra på det som intresserar mig.

I detta inslag från Sveriges Radio kan du höra mer om hur redovisningsekonomer ibland måste göra detektivarbete. När det kommer in pengar men de inte vet vad det ska användas till så måste spåra dem. Det låter ganska roligt men samtidigt verkar det vara ett stort jobb. Tänk om jag betalt in skatten och den sedan tappas bort, det skulle kunna bli katastrof. Ännu värre är det också om det är mitt eget fel för jag inte skrivit klar destination. Tack och lov att det finns folk som trivs med sitt arbete och går den extra milen!

Göra karriär inom företaget

Vare sig du jobbar för dig själv eller är anställd så kan du göra en bra karriär. Jag har en kompis som jobbat sig upp nästan helt från botten och idag är hon chef för en stor avdelning. Helt utan att trampa ner någon annan och bara för att hon är så duktig. Men så har hon också valt ett yrke som hon stormtrivs med. Ett yrke som jag själv aldrig skulle vilja hålla på med, men det passar henne. Det är tur att vi alla är så olika.

Helsingborgs Dagblad skriver i denna artikel om redovisningsekonomen som är passionerad för sitt jobb. Jag är helt övertygad om att det är därför hon är en sådan bra chef och fått den position hon har idag. Du måste inte driva eget för att lyckas. Men det kan vara inkörsporten till dina framgångar och många trivs med att jobba på det sättet. Om du vill göra karriär så kan det vara något för dig.

420-3

Sprida dina vingar

Ibland har jag funderat på att flytta utomlands. Men den tanken brukar stanna upp när jag tänker på allt fint jag har i Sverige. Inte bara naturen och närheten till denna, men framför allt familj och vänner. Men även om du trivs bra på en plats kan du säkert utvecklas mer genom att sprida dina vingar. Fast det är inte alltid så lätt som det låter. Internetworld skriver i denna artikel om hur du som startat egen firma tar ditt företag utomlands.

Vad jag förstått så handlar det mycket om samma sak som när du startar upp i ditt eget land. Gör efterforskningar och skaffa information långt i förväg så att du vet vad du kan förvänta dig. I utlandet är det ju ännu svårare eftersom du ibland måste ha ett visum. Allt detta tror jag kan bli en stor stress, så du måste verkligen ha passion för att vilja gå igenom med det hela.

Men vi är alltså olika som tur är. Det jag trivs med tycker någon annan är en börda. Dessa skillnader är vad som gör att samhället fungerar. Hela tiden tycker jag att det viktiga är att satsa på sig själv och försöka jobba med något du tycker om.