429-1

Det finns så många situationer och områden där det behövs bra ledare. Från toppen av samhället ända ner till de unga. Många kan utvecklas och bli riktigt duktiga i rollen som ledare, vare sig de har erfarenhet av det eller inte. Mycket kan åstadkommas med en bra grundutbildning, som fokuserar på just ledarskap. Jag tror att detta kan vara till stor hjälp inte bara i affärsvärlden, men också inom sporten.

Själv har jag ingen direkt läggning för att vara ledare. Jag är bra på att arbeta och följa instruktioner. Detta innebär naturligtvis inte att jag är ett får som bara går dit näsan vänder. Men jag trivs allra bäst som en del av gruppen, och inte i första ledet. En fördel med att vi alla är olika är att det alltid finns en plats för dig. Samtidigt så kan du lära dig göra mycket som till en början verkar svårt. Jag känner till många som inte heller kände sig så benägna att ta ledningen. Men efter en ingående utbildning så fann de att det faktiskt var ganska roligt.

Lära dig vara en bra ledare

Ordet ledare har inte meningen diktator eller enväldig härskare. Istället så betyder det helt enkelt att leda, som i tanken vägleda. På en arbetsplats kan du få bra mycket gjort med kompetent ledning. En chef ska inspirera och finnas till hands, sätta ett bra exempel och vara lyhörd. Det är inte alltid så lätt att vara ledare, för du har ett stort ansvar. Men jag tror att det kan vara mycket tillfredsställande och har en viktig roll att fylla på ett företag. Bisevo erbjuder en bra ledarskapsutbildning som ger resultat.

Och det är just resultat som du förväntar dig efter avslutad utbildning. Jag skulle aldrig skicka någon på en kurs för att sedan allting skulle fortsätta som vanligt. Istället är det tänkt som en vitaminspruta, en skjuts i rätt riktning. Det finns så mycket du kan lära dig i teorin, viktiga saker som verkligen fungerar. Men du har ingen nytta av dem förrän de används i praktiken. Jag har läst en del om ledarskapsutbildningar, och pratat med bekanta som gått dessa kurser. De säger att små detaljer kan förvandlas till stora saker, om du bara hanterar dem på rätt sätt. Utan en liknande utbildning i ryggen skulle de aldrig ha vågat söka vissa positioner. Du kan läsa mer på https://www.bisevo.se/.

429-2

Ledare inom sporten

Alla mina kompisar spelade fotboll eller basket när vi var små. Handboll var också ganska populärt. Vad jag la märke till var att du hade det som allra roligast när ledaren var engagerad och tillgänglig. En tråkig lärare eller ledare fick faktiskt en del att sluta och byta sport helt och hållet. Detta behöver i och för sig inte vara en katastrof, om du har ett alternativ. Men jag tycker det skulle vara mycket tråkigt om de unga inte får möjlighet till att träna och vara fysiskt aktiva bara för att de inte har en bra ledare. Skaraborgs Allehanda skriver i en artikel om hur ledarskapsutbildningar även är viktigt inom sportens värld.

Egentligen är det inte bara inom ungdomsidrotten som detta är en stor sak. Runt om i världen så betalar klubbarna oerhörda summor pengar för att få en bra tränare. En ledare som kan motivera och hjälpa spelarna att nå oanade höjder. Lite grand som en bra chef. Jag får i alla fall lust att jobba mer när atmosfären på arbetsplatsen är positiv. När du känner dig som en viktig del av ett större komplex, och inte bara en liten arbetsmyra. För även om jag trivs med att följa instruktioner så vill jag ju naturligtvis få ett erkännande för vad jag åstadkommer.

Lära dig ta ledningen

Hela tiden så kommer det upp situationer där du måste ta ledningen. Jag tänker till exempel på olika projekt som startas upp på sina håll. Det finns ofta bidrag eller kurser där arbetslösa eller nya svenskar får en chans att komma igång på något sätt. Eller så är det kulturella sammanhang där du anordnar en föreställning eller utställning. Detta är ju inte något som vi är födda till att göra, och för många av oss kan det vara en relativt stor sak. Då kan det vara bra att ha en ledarskapsutbildning som hjälper dig hantera situationen på ett effektivt och positivt sätt.

429-3

Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om vikten av bra ledarskapsutbildningar i utsatta områden. Jag tror att med tiden så kommer detta att bli vanligt inom de flesta miljöer och branscher. För inom de flesta företag och organisationer så lämnar de allt mer det gamla sättet att styra. Det är klart att chefer alltid kommer att behövas, och det på flera olika nivåer. Men nu för tiden är det vanligt med diskussioner och möten där alla får uttrycka sig. Ledningen har insett att de som jobbar med något varje dag kanske har en tanke eller två om hur det kan förbättras.

Vara en bra ledare

Jag skulle kunna tänka mig att gå en ledarskapsutbildning. Om inte annat för att se om jag har vad som krävs för att vara en bra ledare. Det skulle kanske vara en utmaning som jag kan trivas med. Fram till idag så har jag varit en efterföljare, men det kan vara dags att sadla om. Det kanske kan bli min framtid, ett nytt sätt att arbeta.

Oavsett vad jag själv tycker om att vara ledare så tror jag att det hör framtiden till. Det ingår redan i många grundutbildningar och jag hoppas att det blir ännu mer utbrett. För en ledarskapsutbildning kan vara en rejäl stomme att hålla sig till. Det kan få dig att nå höjder inom din karriär som annars skulle förbli stängda.

Rent allmänt så tror jag på utbildning, i flera olika former. Jag tycker det är viktigt att lära sig så mycket som möjligt, och framför allt medan du är ung. Både inom sport, kultur och arbetsliv så tror jag att en gedigen ledarskapsutbildning kan vara till stor nytta.