Det ser så glamoröst ut med livet som modell. De är supersnygga och verkar känna alla de stora stjärnorna. Och visst kan du få ut mycket av att jobba som modell. Du kanske träffar folk, får jobba med olika duktiga personer och verkligen visa upp dig. Samtidigt är det mycket som försiggår bakom kulisserna. Det krävs en hel stab av personal för att modellen ska kunna visas upp på sitt allra bästa.

Tänk bara på reklambilderna som du ser överallt. De ser verkligen avslappnade och enkla ut, i all sin skönhet. Men det ligger flera månaders arbete bakom dem ibland. Till att börja med själva produkten som marknadsförs. Sedan gäller det att hitta en modell som passar till produkten. För att bilden ska bli bra behöver du även stilister, frisörer och sminkörer. Plus en riktigt bra fotograf.

Konsten att skapa goda bilder

För det mesta behöver du modeller för att ta bilder av dem. En bild säger mer än tusen ord, något som utnyttjas av de flesta företag. Dels för att marknadsföra sina produkter eller tjänster. Men även för vanliga verksamheter som vill sprida information. Tänk bara på alla bloggar som är fulla av bilder, de understryker verkligen det budskap eller text som du läser. Ta dig en titt på Kstings nya modeller.

Ibland behöver du någon som är lång, kraftig eller som har rött hår. Allt beror ju på vad det är du vill åstadkomma med din bild. Skönhet är viktig, men det är inte alltid det som är fokus. Tänk bara på de reklambilder med äldre kvinnor som var så populära för några år sedan. De ville poängtera att du kan vara vacker oavsett ålder och kroppsbyggnad. Många proffsiga modeller du kan välja mellan: https://www.ksting.com/sv/agency/models.

Livet som fotomodell

Det är inte så vanligt att fortsätta som modell när du blir lite äldre. Naturligtvis finns det undantag, men många slår in på en annan bana. Kanske som TV-hallåa eller skådespelare, ofta har du redan fått in en fot i branschen för att kunna gå vidare. Bland undantagen finns en fotomodell som fick sitt första uppdrag år 1944. Hon är fortfarande aktiv och vackrare än någonsin. Hennes tips är att ta hand om insidan, att må bra själv. Då blir du även snygg på utsidan. Läs i Expressen om den gamle ikonen som lever livet med en fotomodell.

Vilket ju egentligen är ett bra råd för de flesta. Om du satsar på att må bra inuti kommer resten att falla på plats. Det är klart att om du kan jobba med något som du trivs med så ökar oddsen för att du ska vara tillfreds. Ifall jobbet som fotomodell är din dröm ska du satsa på det. En del tar kurser för att lära sig mer om hudvård, hårvård samt hur du kan utnyttja dina talanger på bästa sätt. Andra halkar in i branschen på ett bananskal. Återigen är det oftare hårt arbete än något annat som får igång din bana.

Samarbeta med personalen

Du behöver vanligtvis många personer som hjälper dig nå fram till den där fina bilden. Mycket kan du göra själv, som den dagliga hudvården och träning. Men det är också viktigt med frisörer och andra hantverkare som kan få fram den look som klienten vill ha. Enligt Aftonbladet kommer sminkörerna nära de stora stjärnorna.

Det blir gärna ett nära samarbete, speciellt om du ofta jobbar med samma person. De riktigt stora stjärnorna har sin privata stab som flyger med dem vart de än ska ta vägen. Personal som känner deras hår och hud utan och innan. Och som vet var de ska lägga fokus och vilka delar de ska dölja. Det är inte så lätt utan tar flera års praktik för att få den erfarenhet som krävs. Vissa har en naturlig läggning för det, precis som de modeller de jobbar för. Men de flesta jobbar hårt för att komma dit de vill.

Modeller har det roligt nästan jämt

Det ser i alla fall ut så när du tittar på deras portfolio. Leende ansikten som är vackert sminkade. Och det ligger en viss lycka i att se dig själv på offentliga sajter eller ställen. För det är ju ändå det som modellarbetet handlar om, att synas. Antingen av en stor publik, som när dina bilder sätts upp på reklamskyltarna. Eller av lite färre om det är för en speciell marknadsgrupp, kanske ett informationsblad. Som med andra yrken är det alltid roligare när du sysslar med något du trivs med. Det finns en plats för alla, likaså modeller.