Med snart tio år på nacken så har så har den här sajten drivits av samling sanna eldsjälar. Eftersom vi inte är så många som deltar i arbetet med sidan så har den hänt att det gått långt mellan varven gällande uppdatering av innehåll. Sanning att säga så har intresset svikit oss genom de snart tio år som gått. Ibland har vi varit på väg att ge upp, men nu de senaste tre åren så har vi med stor stor glädje och entusiasm sett ett ökat intresse för det som vi håller på med. Detta har gett oss en slags nytändning och vi känner nu att vi är tillbaka med ny glöd för att ägna oss åt det som vi verkligen brinner för: konst i alla dess former och då speciellt annorlunda yttringar av det konstnärliga ur det kvinnliga perspektivet. Inte bara här hemma i Sverige utan i våra nordiska grannländer/norra Europa.

Först, och innan vi går in på något annat så vill vi tacka vår medsyster Bodil Malmsten för sitt oerhörda bidrag till den svenska prosan/poesin och novellkonsten (och därmed den svenska konsten) som sträckte säg ända in i det sista med hennes fantastiska och berörande ord. Detta inte minst med tanke på hennes sista diktsamling utan också utan hennes in i det allra sista genomträngande twittrande – Bodil, ingen var som du, eller kommer någonsin att vara.

Men nu till det som sajten var tänkt att handla om från allra första dagen då den startades – nämligen konstnärskap och konstnärsliv. Det är tänkt att denna sajt skall bli något av en samlingsplats för landets (och även utländska) konstnärer. Här ska man kunna byta idéer, tips angående kurser, platser lämpade för måleri eller skulptur eller varför inte material. Man ska också kunna knyta nya kontakter inom det kvinnliga kollektivet i konstnärsvärlden – för gud vet att det stundtals kan vara en ganska ensam tillvaro som många av oss lever i. Det är också få förunnat att kunna ägna sig åt sin konst på heltid, och här på sajten kommer vi regelbundet tipsa om uppkommande uppdrag (såväl offentliga som privata) och informera om öppna vernissager dit alla är välkomna att ställa ut sin konst.
Ett liv i konsten innebär vitt skilda saker för olika människor och olika åskådare. Men det som man ändå kan säga att alla konstnärer har gemensamt, inklusive de kvinnliga naturligtvis, är att de ser världen genom något känsligare ögon än andra människor. I många fall också från en helt annan vinkel än den vanliga, fysiska och påtagliga, som resten av befolkningen tar in då de ser sin omgivning. Konstnären kanske fixerar vid en viktig detalj, utan förklaring ens för sig själv varför denna detalj kom att bli så viktig i betraktandet av något. Vad man sedan som konstnär väljer att göra eller producera utav sina intryck är naturligtvis oerhört personligt. Varje konstnär har sitt eget uttryckssätt och sin egna tolkning av sin omvärld. Men om man ska säga något om vad som kännetecknar konsten och konstnärskapet som livsstil så är det just detta – att gå genom livet med lite andra ögon. Ögon som är mer uppmärksamma på de små, för andra kanske helt oviktiga detaljerna, och dröja sig kvar vid dem. Ibland kan denna “fixering” komma att utgöra ett helt konstnärskap och det finns otaliga exempel på konstnärer som fortsatt hela sin karriär att producera kopior och varianter på ett verk som de målade för första gången under konstskolan.

Så följ gärna med oss in här, oavsett om du är konstnär eller konstintresserad, och vi lovar att bjuda med dig på en resa tillsammans med några av Sveriges kvinnliga konstnärer.