Press ESC to close

Farligt med sablar i skolan

1898-1

Sablar låter som något från svunna tider. Då användes de flitigt i krig och stridigheter. Idag har de mest samlarvärde, även om det nog finns folk som brukar dem till annat också. Att du inte kan ta dem med till skolan borde vara en självklarhet. Till och med små knivar är förbjudna på de flesta offentliga platser. Det gäller att skydda både folk och omgivningar från den skada som en kniv kan göra. 

Men knivar är naturligtvis mer användbara än de är farliga. Allt beror på vem som har dem och hur du använder dem. Det är få personer idag som klarar sig utan knivar, på ett eller annat sätt. Därför är det bättre att lära sig själv och sina barn hur de ska hanteras. Var inte rädd för dem utan lär känna knivar och den fantastiska potential som de har. 

Välja rätt knivar

För att få ut så mycket som möjligt av din kniv ska du ha rätt sort. Dels beroende på vad du håller på med. Att skala äpplen kräver en viss sort, medan du väljer en annan för att tälja bark. Det är klart att du kan använda samma kniv till flera olika uppgifter, men det går snabbare och blir bättre om du har den rätta sorten. För riktigt bra knivar ska du vända dig till https://www.lamnia.com/sv.

En kniv behöver inte bara vara praktisk. Den kan vara trevlig att se på, många tycker om en snygg kniv som är dekorerad till exempel. Sedan har du knivar och svärd som kanske inte är till för att användas. Däremot så gör de sig mycket bra i en samling. Att lägga in sina knivar i glasskåp eller speciella lådor är ett utmärkt sätt att förvara dem säkert samtidigt som du kan njuta av dem. Flera intressanta modeller från hela världen kan du se på https://www.lamnia.com/sv/sc/48/knivar/svard-och-sablar

1898-2

Viktigt följa lagen

Knivlagen är ganska omfattande. Det vill säga den är tydlig med var du får ha med dig kniv och var det är förbjudet. I princip kan du inte ha den med dig på offentlig plats, även om det finns en hel del undantag. Polisen har rätt att beslagta kniv, även om du inte tänkt använda den som ett vapen. Detta för att så många kriminella element brukar dem på fel sätt. Så istället för att börja diskutera om kniven är tänkt som ett vapen eller inte så tar de den bara. Du kan inte ha kniv i bilen. Läs vad polisen säger i Corren

Så det kan löna sig att läsa på innan du stoppar kniven i fickan. På vissa tågstationer och alla flygplatser så har de metalldetektorer för att hindra att folk tar med sig farliga saker, inklusive knivar. Ska du ta ett snabbtåg i Europa så kan du alltså stoppas, och tvingas välja mellan resan och din kniv. Liknande situationer är inte så roliga och därför är det alltid bäst att ha all information redan innan du packar. För de som använder kniv på jobbet är det bra att komma ihåg att du inte har lov att bära den med dig utanför arbetstiden. Det är jobbet, inte personen, som gör att du får ha den med dig. 

Skydda eleverna från skador

Det är självklart att du inte ska ha med dig vapen till skolan. I vissa länder har de kontroll vid ingången, för att det är så vanligt att eleverna försöker smuggla in något olagligt. Som med alla ungdomar är det inte alltid för att de vill skada någon. Istället kan det handla om viljan att bryta regler och stå upp för sina rättigheter. Men ibland är det rena rama krigszonen inne på skolorna, och då gäller det att skydda både elever och lärare.

I svenska skolor har det inte kommit så långt. Inte heller i grannländerna, även om en del kanske börjar fundera på om det är bättre. Tyvärr kan du inte alltid förutsäga när något ska hända, ofta är det sjuka personer som inte visar något på utsidan. Tack och lov har det inte blivit så vanligt som i USA, där eleverna har lektioner för att lära sig hantera en attack. Aftonbladet berättar om eleven som tog med sig en sabel till skolan.

1898-7-3-sabel-svärd-kniv-praktiska-knivar-snygga-knivar

Vad du kan göra med knivar

Helt klart har knivar, sablar och liknande verktyg använts som vapen genom tiderna. Fortfarande så är det populärt bland de kriminella, bland annat för att de är lätta att bära med sig. Men de allra flesta har inga liknande tankar, utan tycker bara det är roligt med dessa vassa redskap. Du kan tävla med dem, till exempel. Fäktning är en olympisk gren, Sverige har till och med vunnit en guldmedalj två gånger. Knivkastning är en annan sport som blir allt populärare. 

Sedan finns det roliga tävlingar där du kan välja ditt eget vapen. Det viktigaste är att du tar dig igenom hinderbanan så fort som möjligt. Här är tekniken viktig, för du ska hacka dig igenom vattenmeloner eller frusna kycklingar, något som verkligen är svårt. Men folk som trivs med knivar eller sablar använder dem regelbundet. De ser till att lära känna dem och tränar för att klara av tävlingarna. Det är ett intresse som alla andra där du kan komma långt om du lägger ner lite tid och energi på det. 

Vad är en sabel?

Sabeln hör till inom grenen fäktning och kännetecknas av sitt blad. Det är något böjt, vilket gör det möjligt att hugga med den. Tidigare så användes den flitigt av pirater och soldater som deltog i närkamper. När du tävlar med en sabel så blir det poäng inte bara för själva fäktningen men även för hur du hugger med den.  Nu för tiden så är många sablar elektriska och stötarna eller huggen registreras elektroniskt. 

Men fortfarande så har klassiska sablar sin plats hos samlare och andra som tycker om dess form. Det kan även vara ett roligt partytricks, som kallas för sabrering. Du hugger av halsen på en champagneflaska med sabeln, för att sedan servera gästerna. Lika lyckat varje gång, det är lite av ett spektakel. Men det kanske är bäst att öva några gånger innan för att vara säker på hur du ska göra. När du blir riktigt duktig på det så kan du tävla i sabrering. 

Så även om det är farligt med sablar i skolorna, och du inte får ha dem med hur som helst på offentlig plats, så har de ändå ett stort värde för många personer. Du kan ha roligt med dem på en fest, samla på dem och också tävla med sabelfäktning. Det som en gång var ett farligt vapen har idag blivit ett värdefullt föremål som du kan göra så mycket med.