Press ESC to close

E-cigaretter eller tobakscigaretter?

Det finns ett stort utbud av produkter på marknaden. Ungdomar som träder in i vuxenlivet kommer få lära sig att hantera alla frestelser. Ibland bör man dock ta ett aktivt val. Ett exempel på detta är val som påverkar hälsan. Om du brukar tobak och nikotin kanske du bör tänka om. Idag finns det nämligen alternativ på marknaden.

Tobakscigaretter är farliga. Det behöver vi egentligen inte ens gå in på i denna artikel. Den svenska staten har gjort ett bra jobb med att varna för farorna. Under senare delen av 1900-talet tog man fram ett alternativ till tobakscigaretter. Detta alternativ heter nikotintuggummin.

Om man brukar dessa ska det vara enklare att sluta med rökning. Samtidigt kan man fråga sig hur effektivt det är? Dessa tuggummin ger dig varken tobak eller rök. Det är just rökningen som många saknar. Att stå ute på rasterna och ta lite tid för sig själv samtidigt som man ägnar sig åt rökning.

Under 2000-talet tog man därför fram ett bättre alternativ. Detta alternativ heter e-cigaretter. Detta komplement tenderar att fungera bättre för de som vill sluta med tobakscigaretter.

I ljuset av detta har denna marknad vuxit sig stark. Fördelarna med e-cigaretter är att du inte drar ner farlig rök i lungorna. De innehåller inte heller tobak eller andra ämnen som är farliga för kroppen.

Men helt riskfritt kan det väl ändå inte vara? Nej, dessa produkter innehåller nikotin, som är beroendeframkallande. En del produkter innehåller också sötningsmedel och färgämnen. Dessa ämnen finns dock i en rad andra livsmedel. Man kan därför inte peka ut dessa produkter som unika i det stora livsmedelssortimentet.

Idag finns det en rad olika återförsäljare som du kan köpa dina e-cigaretter av. Du kan exempelvis köpa e-cigaretter från Vape Nation.

Måste man verkligen röka?

Svaret på denna fråga är givetvis nej. Denna artikel handlar dock om det bästa alternativet. Det bästa alternativet är enligt oss e-cigaretter. Tobakscigaretter faller bort direkt i jämförelsen på grund av att de är för farliga. Nikotintuggummin försvinner för att det inte är ett fullvärdigt komplement. Det är som sagt själva rökningen som många användare av tobakscigaretter saknar. Sen kan man väl säga att i den bästa av världar bör man inte dra ned rök i lungorna överhuvudtaget. Samtidigt har vi alla laster. Det handlar snarare om att minimera riskerna med alla vanor, oavsett om det handlar om konsumtion eller saker vi gör i vardagen.