Press ESC to close

3 tips för mer energi och ork i vardagen

Det är många som letar efter olika sätt att få lite extra ork till vardags . Energin är trots allt en resurs som ska fördelas på många timmar över dagen. Här kan du läsa tre råd och tips som hjälper dig att få mer energi på kort och lång sikt.

1. Bättre sömn som ger mer energi

Sömn är avgörande för att kroppen och hjärnan ska kunna återhämta sig. En vuxen person behöver minst sex till åtta timmars sömn varje natt. Det är inte alltid lätt att varva ned på kvällen. Framför allt har det blåa ljuset från skärmar en påverkan på sömnen eftersom ljuset stör den naturliga produktionen av melatonin i kroppen. Därför bör du undvika skärmar från mobilen eller datorn minst några timmar innan läggdags.

2. Naturliga tillskott för mer energi

Det finns kosttillskott som kan ge lite extra energi under dagen. Naturligt uppiggande medel kan hjälpa vissa personer när tröttheten smyger sig på dagtid. Bland annat innehåller kosttillskottet växter och svamp som vissa personer upplever har en positiv inverkan på stress och utmattning.

Dessa växter och svampar kallas för adaptogen och används inom bland annat ayurveda. Vissa tillskott innehåller även koffein och därför bör de inte tas på kvällen. Tänk på att inte använda högre dos en rekommenderat och testa försiktigt i början.

3. Matvanorna och motion påverkar orken

Tyvärr finns det få genvägar som hjälper i längden. Matvanorna har stor betydelse för energinivån och en balanserad kost skapar de bästa förutsättningarna. Därför bör du äta regelbundet och varierat utefter dina personliga behov. Bland annat Livsmedelsverket samlar kostråd för olika behov.

Att röra på sig regelbundet har en positiv effekt, framför allt i kombination med dagsljus. Det räcker med en kort promenad för att kroppen ska få ny energi. Att vara fysiskt aktivt och träna regelbundet utefter personliga förutsättning ger även kroppen mer motståndskraft mot stress. Därför är det bra att hitta en motionsform du trivs med och som blir av. Glöm inte att ge dig själv tid för återhämtning en liten stund varje dag.